Hvad er tufting?

Tufting er en måde at brodere på og kan beskrives som en kombination af det at hækle og brodere. I tufting arbejder man nemlig også med en nål, her kaldes det en punch needle.

Der er en god grund til at det primære værktøj i tufting hedder en punch needle, for selve nålen bruges nemlig til at slå garnet man arbejder med igennem et lærred og på den måde skabe et mønster af garn.

Den helt store forskel på almindeligt broderi og tufting – udover måden garnet fastgøres i lærredet – er at det er muligt at lave værker med tekstur. Hvor man nærmest tegner med en nål når man broderer, så prikker man med nålen når man tufter, lidt ligesom diamond painting.

Hvad skal man bruge til tufting?

Man skal bruge flere ting til at tufte, så herunder har jeg lavet en liste og de ting man skal bruge til tufting og de ting man kan bruge til at tufte med.

Tufte værktøj

Først og fremmest skal du bruge et værktøj til at tufte med. Det klassiske manuelle værktøj er en punch needle, som jeg allerede har været inde på, men vil man gerne gøre det nemmere og hurtigere for sig selv kan man også bruge en tufte maskine.

En tufte maskine eller en tufte pistol er et elektrisk værktøj til at tufte med og gør dermed arbejdet meget nemmere. Hvis du bliver grebet af tufting som hobby eller vil lave det professionelt, så skal du helt sikker have en tufte maskine som dit tufte værktøj.

Tufte lærred

Når man tufter gør man det på et lærred. Der bruges et stoflærred og i virkeligheden kan man bruge forskellige typer stoflærred, men det er en god idé at vælge noget der er lidt kraftigere og her anbefales munkelærred.

Det er lærredet man slår tufte nålen el. tufte maskinen igennem og garnet sætter sig heri. Det er dog ikke nok, for lærredet skal opspændes på en ramme og når du er færdig skal du lime garnet på bagsiden, så det ikke ryger ud af lærredet.

Tufte ramme

En tufte ramme bruges til at spænde lærredet ud på, ligesom når du har en broderiramme. Et lærredet når man tufter spændes dog ud på en større ramme, da det giver mere plads og tufting ofte bruges til at lave vægpynt eller tæpper.

Til at fastgøre lærredet på tufterammen skal du bruge sømbånd, når du køber den første tufteramme eller et tufting starter kit, så medfølger der sømbånd, men du kan få brug for flere henad vejen som du tufter mere og mere.

Tufte garn

Du kommer ikke igang med tufting, hvis ikke du har materialet der skal give hele udtrykket i dit værk, nemlig garn. Alle typer garn kan bruges til tufting, det vigtigste er at det er stærkt garn, særligt hvis du bruger en tufte maskine der er lidt mere smæk på.

Du skal vælge garn udfra det udtryk, den tekstur og de farver du gerne vil have i dit værk, og ikke tænke så meget over lige præcis garn mærket el. typen.

Tufte saks

Endnu et værktøj der bruges til tufting er en tufte saks, denne findes også i en elektrisk udgave, men det vender jeg tilbage til. En tufte saks kan du bruge til at trimme dit tuftede værk og lave niveauer i det med. Dette gøres typisk når du er færdig med at tufte mønsteret.

En tufte saks er lavet specielt til at kunne klippe i stof og garn, sådan at du får et clean-cut når du styler dit værk.

Lim til tufting

Når man broderer trækker man hele tiden garnet igennem den ene side af lærredet og tilbage gennem den anden – på den måde bliver garnet syet ind i stoffet. Det foregår ikke helt på samme måde ved tufting og derfor bruger man lim til tufting.

Når du er færdig med at tufte garnet ind i lærredet, så kan du bruge lim til at fastgøre alt garnet i lærredet og så holder dit værk bedre og længere. Der limes på bagsiden, så det bliver ikke synligt på nogen måde.

Sømbånd

Du skal bruge sømbånd til at fastgøre dit tuftelærred og det skal du gøre hver gang du skal fastgøre et nyt tuftelærred til din tufte ramme.

Du kan altså med fordel købe ekstra sømbånd når du indkøber udstyr og tilbehør til tufting.

Tufte trimmer

Da jeg nævnte tufte saksen, nævnte jeg også at der var et elektrisk alternativ til tufte saksen, som igen er rigtig godt at bruge hvis tufting bliver din helt store passion eller du begynder at lave det på professionelt plan.

En tufte trimmer er lidt ligesom en barbermaskine eller hårklipper og kan bruges til at klippe garnet på dit færdige væk i flere niveauer. Med en tufte trimmer kan du bare gøre det mere præcist og hurtigere end med en tufte saks.

Hvordan tufter man?

Nu ved du hvad man skal bruge når man skal tufte, men hvordan kommer man så igang med at tufte? Her er der forskellige veje du kan gå, og jeg vil kort opridse dem herunder.

Start med en tufting nål – punch needle

Den billige og nemme måde at komme igang med tufting på, så du også lige kan finde ud af om det er noget for dig, er ved at købe småt og manuelt til at starte med.

Med det mener jeg: køb en tufting nål, tuftelærred, garn og en broderiramme hos en online hobbyforretning som Rito og prøv det af derhjemme. Det koster dig et par hundrede kroner og du kan hurtigt komme igang med at prøve tufting.

Bestil et tufting starter kit

Har du bare lyst til at kaste dig ud i det og prøve med tufting maskine på stort lærred og det hele, så kan du vælge at købe et tufting starter kit der inkluderer det meste du skal bruge for at komme igang.

Det er sjovere at tufte med en tufte maskine og du kan komme meget længere – meget hurtigere på den måde. Her skal du dog også regne med at lægge flere tusinde kroner til at starte med, da selve tuftemaskien og større tufte ramme hiver prisen i vejret, men det er en engangsinvestering.

Lær at tufte på et tufting kursus

Du kan også bare droppe det med at købe noget selv, tage en ven el. veninde i hånden og deltage i en tufting workshop el. tufte kursus man vil. Disse workshops afholdes i hele landet og du kan derfor helt sikkert finde en nær dig.

Det er et sjovt sted at lære at tufte og du bliver allerede fra start vejledt i tufting med en tufte maskine, hvorfor du efterfølgende kan gå hjem og bestille en tufte maskine og starte med at tufte i hjemmet.

En kommentar til “Hvad er tufting?”

Skriv en kommentar